De Bearded Collie (Beardie) is een lieve gezinshond die je eigenlijk nog maar relatief weinig ziet. Hij is familie van de Schotse Collie, die een hogere schofthoogte kent en wit, blond bruin van kleur is, in tegenstelling tot de Beardie, die lang wit/ grijzig haar heeft.  Wat beide honden in ieder geval met elkaar gemeenschappelijk hebben is het lange haar wat veel verzorging nodig heeft.

Beardie in de praktijk

Deze hond werd vroeger gebruikt voor het drijven van schapen. De Beardie is een lieve, vrolijke en doorgaans energieke hond, die met zachte hand mag worden opgevoed. Het is geen echte jachthond (hoewel hij zeker kan jagen) én ook geen waakhond; hiervoor is de Beardie te mensvriendelijk. De combinatie met kleine kinderen is niet altijd succesvol echter, omdat de Beardie iets te onstuimig kan worden door enthousiasme. In dat geval past hij beter bij kinderen vanaf ca. 12 jaar Рhoewel garanties nooit gegeven kunnen worden. Laat kinderen daarom nooit alleen met honden, ongeacht om welk ras het gaat.

Beardies en beweging

Het is een relatief atletische hond die voldoende beweging nodig heeft. Bezoek altijd een hondenschool met je Beardie, zodat hij mogelijk los kan lopen en toch onder bevel kan staan.

Beardies en voeding

Een gevarieerd dieet is perfect voor de Beardie. Zo kun je hem brokjes bieden, passend bij zijn leeftijd en voorzien van alle hoogwaardige voedingsstoffen. Maar ook speciaal rauw hondenvoer kan geschikt zijn ter afwisseling – bied beiden verdeeld over de dag: bijvoorbeeld ‘s ochtends wat rauw voer en ‘s avonds brokjes met zo nu en dan een rauw ei door het voer. Voor de tandverzorging zijn er dental-sticks en voor de kauwkracht zijn runderoren geschikt. Heeft hij last van diarree? Bied hem dan gedroogde konijnenoren.

Beardies en verzorging

Dit is een serieus issue: wie een Beardie als huisdier neemt zal de nodige verzorging aan de vacht moeten bieden. De Beardie is een langharige (dubbele vacht) hond, die wekelijks geborsteld zal moeten worden en om de 2 maanden ca. naar een trimsalon zal moeten gaan. Je hond kan het tevens te warm krijgen in huis wanneer er veel gestookt wordt en het dus zomer en winter warm is in huis. Hij zal het heerlijk vinden om in winterse tuinen rond te struinen en in de sneeuw te liggen!

Niet alleen de verzorging brengt de nodige aandacht met zich mee, maar ook het verharen en dus haarverlies kan tijdrovend zijn. Zo ligt je huis al snel onder een tapijt van haar met een Beardie in huis. Een gladde vloer geniet dus de voorkeur!