Ongedierte is iets wat niemand graag op bezoek krijgt en zit je er eenmaal mee, dan kan het een hele klus zijn om het weer te verdrijven. En hoe je het verdrijft, hangt helemaal af van welk ongedierte je precies op bezoek hebt. Ratten vereisen bijvoorbeeld een hele andere aanpak dan wespen en sommige dieren mogen niet eens verdreven worden, omdat ze beschermd zijn. Maar wat kan je doen? Zoals zo vaak, is bij ongediertebestrijding voorkomen altijd beter dan genezen.

Verschillende soorten ongedierte

Ongedierte komt in allerlei soorten en maten. Ratten zijn bekend, wespen zijn bekend, maar ook steenmarters of vleermuizen kunnen voor flink wat overlast zorgen. En het is de overlast die ervoor zorgt dat ingrijpen soms onafwendbaar is. Denk maar eens aan ratten; ze knagen alles kapot om maar tot een voedselbron te komen en wie pech heeft kan ook nog eens ziek worden van deze beesten. Wespen kunnen met velen tegelijk komen en wie ze dwars zit, kan rekenen op een pijnlijke wespensteek. Vliegen kunnen in stallen voor dolgedraaide boerderijdieren zorgen en vleermuizen hebben de vervelende neiging om hun uitwerpselen achter te laten op de plek waar ze slapen, wat voor enorme stankoverlast kan zorgen. Al met al zijn de mogelijkheden helaas legio en brengt elk beestje zijn eigen problemen met zich mee.

Bestrijden of niet?

Veel soorten ongedierte kunnen effectief bestreden worden, maar dat geldt niet voor alle beesten. Marters en vleermuizen zijn bijvoorbeeld beschermde diersoorten en mogen niet gedood en zelfs niet weggejaagd worden. Dit betekent dat je er aan vast zit en dat je eigenlijk gewoon moet voorkomen dat ze zich in of om je woning of boerderij vestigen. Bij het bestrijden worden de dieren gedood; dit gebeurt altijd zo humaan mogelijk, want niemand wil de dieren onnodig laten lijden. Bij ratten wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van perslucht, waarmee de ratten direct uitgeschakeld worden. Bij insecten is perslucht geen optie en dus wordt er dan vaak biologisch verantwoord gif gebruikt, iets wat bij zoogdieren liever achterwege gelaat wordt, omdat de beestjes hier een langzame dood door sterven.

Voorkom hun aanwezigheid

Nee, het is juist veel beter om te voorkomen dat ongedierte de kans krijgt om zich bij je te vestigen. Zorg er dan ook voor dat voedselbronnen worden afgesloten om ratten buiten de deur te houden. Bedenk je ook dat ratten graag door beschutting lopen, dus het kort houden van gras en het verwijderen van bosjes helpt met het voorkomen van ongewenst bezoek. Voorkom stilstaand water om muggen weg te houden en zorg ervoor dat vleermuizen geen kans hebben om je spouw binnen te dringen, door elke opening te dichten. En ben je bang dat een marter zich in je auto wurmt en er zo schade toebrengt? Zorg er dan voor dat je auto beschikt over een afweersysteem, waar marters een bloedhekel aan hebben. Ongedierte bestrijden begint vaak met het nemen van de best mogelijke voorzorgsmaatregelen. En lukt het zelfs dan niet om de beestjes buiten de deur te houden, dan is er altijd een expert die het voor u kan oplossen.